Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Деян Денев: С българско финансиране европейски здравни стандарти не се постигат

Ако инвестициите започнат веднага, от 5 до 10 години са необходими, за да стигнем европейското здравеопазване, посочи председателят на ARPharM

гледано: 2039   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

С българско финансиране европейски стандарти в здравеопазването няма как да постигнем. Това коментира Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Деян Денев защити посланието на инициативата „Заедно за повече здраве“, посочвайки, че българското общество очаква повече публични инвестиции в здравеопазването и те да се използват по-ефективно, така че здравната система да произвежда по-добри резултати.

Експертът даде пример с публичното финансиране в Западна Европа. „В страните от Западна Европа средните публични инвестиции на човек от населението годишно за лекарства са около 300-350 евро, а в България – те са около 100 евро, т.е. повече от 3 пъти по-малко. Затова на българите им се налага да доплащат повече за лекарства“, коментира Денев.

„При някои пациенти има проблеми с поддържане на терапията заради необходимостта да се доплащат лекарства. Често ни се налага да плащаме повече, отколкото можем да си позволим“, коментира гостът. 

Още по темата

Денев обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е в рамките на Програма за ускорено развитие на здравеопазването - публичното финансиране да достигне средноевропейските нива, които са около 8% от БВП. Необходимо е и по-ефективно използване на наличния ресурс“, каза още Денев.

Според него от 5 до 10 години са необходими, за да постигнем средноевропейските нива на здравеопазване, ако веднага започнат инвестициите. „Колкото по-бързо започнем да изместваме фокуса в здравеопазването от трансакцията до резултат, толкова по-бързо ще се доближим до нивата на здравеопазване в Европа“.

„Надяваме се електронното здравеопазване наистина да заработи“, посочи още председателят на Асоциацията.

„Пандемията показа дефицит на кадри в здравеопазването, липса на съвременни технологии не само за лечения, но и за управление“.

В заключение гостът заяви, че силна здравна система означава силна икономика и силна държава.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 май